Zainteresowanie oraz popyt na kawę rośnie w Polsce w niesamowitym tempie. Z każdym dniem powstaje coraz więcej lokali serwujących espresso oraz napojów kawowych na jego bazie. Jednak poziom umiejętności osób w nich pracujących jest bardzo zróżnicowany. Niestety znalezienie dobrego, wyszkolonego baristy jest trudne. Chcesz zostać baristą? Interesuje Cię niezwykły świat kawy? Wychodzimy do Państwa z pomocną dłonią proponując ten Kurs.
To połączenie pasji i miłości ze skutecznością najlepszych metod szkoleniowych. W naszej szkole koncentrujemy się przede wszystkim na przekazaniu praktycznych umiejętności przyrządzania wyjątkowych w smaku i formie napojów z kawy. Szkolenia prowadzą jedni z najlepszych baristów w Polsce.

 

Koszt: 450zł

Czas trwania: dwóch dni, ok. 15 godzin lekcyjnych

 

PROGRAM KURSU

Podstawy teoretyczne:
a) HISTORIA KAWY

  • nazwa
  • pochodzenie kawy
  • legendy dotyczące odkrycia kawy
  • kawa w Europie - pierwsze kawiarnie
  • kawa w Polsce

b) BOTANIKA

  • wygląd kawowca, ziarna, kwiatu
  • region występowania
  • warunki uprawy
  • podstawowe gatunki ( charakterystyka)
  • kawowe rarytasy

c) OD SADZONKI DO KONSUMENTA

  • plantacje: wyżynna, nizinna
  • rodzaje upraw: ekologiczna, przemysłowa
  • kawa z certyfikatem
  • zacienianie
  • sadzenie kawowców
  • dojrzewanie kawy
  • zbiory (metody i ich wpływ na jakość kawy): picking, stripping, maszynowy
  • metody obróbki ziaren: mokra, sucha, pośrednia
  • selekcja
  • przechowywanie, transport
  • kraje uprawy kawowców (wpływ na smak kawy)
  • degustacja
  • palenie kawy
  • odcienie palonej kawy a jej smak
  • przechowywanie palonej kawy
  • mielenie
  • metody przyrządzania kawy
  • mielenie a metoda parzenia kawy

d) WPŁYW KAWY NA ZDROWIE

 

1. JAK ZROBIĆ DOBRĄ KAWĘ - STANDARDY WŁOSKIE - zasada 4M

2. Espresso - część praktyczna

  • Ustawianie młynka, prawidłowe metody dozowania.
  • Espresso classico, ristretto, lungo, doppio, Americano.

3. Kawy mleczne

  • Mleko-ubijanie mleka „właściwa: struktura mleka, temperatura
  • Prawidłowe wykonanie: cappucino, cafe latte i cafe latte macchiato, espresso macchiato,

4. Kawy deserowe: z czekoladą, z alkoholem

  • Espresso affogato, espresso con panna, kawa po wiedeńsku, mocha, Irish coffee

5. Wstęp do latte art

  • Wzory lane z ręki, rysowane sosem i szpikulcem.
  • Free flow latte art - serce, rozeta, jabłko, przykłady wzorów łączonych.
  • Latte art - wzory rysowane szpikulcem.

6. Dbanie o stanowisko pracy (czyszczenie ekspresu)

 

ALTERNATYWNE METODY PARZENIA KAWY AERO PRESS, FRENCH PRESS, DRIP

  • Doza i grubość mielenia kawy
  • Temperatura wody i czas parzenia
  • Technika parzenia
  • Degustacja

 

Stopień nabytej wiedzy i umiejętności weryfikuje kończący kurs egzamin. Warunkiem otrzymania certyfikatu ukończenia szkolenia jest zaliczenie testu z wiedzy teoretycznej oraz wykonanie prawidłowo espresso i cappuccino z wykorzystaniem poznanych technik.