KURS SOMMELIERSKI LEVEL A (SOMMELIER ABC)

Czas trwania 15h
Cena: 400 zł
Kurs kończy się egzaminem teoretycznym oraz praktycznym.

Kurs przygotowany został z myślą o osobach, które chcą rozpocząć swoją przygodę z winem. Planują podjąć pracę w restauracji, hotelu, winebarze czy sklepie winiarskim. Jest to również kurs dla tych, którzy chcą poznać ogromny świat win i swobodnie się w nim poruszać. Szkolenie zawiera również elementy kelnerskie co sprawia, że po jego zakończeniu można rozpocząć pracę jako kelner z przewagą w postaci znajomości win. Kultura picia wina w Polsce rozwija się bardzo szybko dlatego też wiedza winiarska jest znaczącym atutem przy ubieganiu się o pracę barmana lub kelnera. Dużym powodzeniem cieszy się również zawód sommeliera, który na Świecie jest zawodem elitarnym. Po zakończeniu kursu uczestnik będzie w stanie rozpoznać smak i styl 90 % win dostępnych na rynku, a co za tym idzie odpowiednio zaserwować i dobrać je do okazji czy potrawy.

 

RAMOWY PROGRAM KURSU:

  • Zawód sommelier wprowadzenie
  • Sommelier - obowiązki
  • Produkcja win - winifikacja
  • Szczepy winorośli używane do produkcji win białych i czerwonych
  • Systemy jakości - apelacje
  • Podstawy degustacji win
  • Degustacja win
  • Klasyfikacja i rozróżnianie styli win białych i czerwonych
  • Elementy serwisu kelnerskiego
  • Serwis wina w restauracji
  • Wybrane kraje i regiony winiarskie

 

KURS SOMMELIERSKI LEVEL B

Degustujemy wina i alkohole mocne podczas całego kursu.
Czas trwania 20h
Cena: 550 zł
Kurs kończy się egzaminem teoretycznym oraz praktycznym.

 

Kurs dla osób posiadających podstawową wiedzę winiarską lub ukończony Level A Sommelier ABC.

 

Szkolenie pogłębia wiedzę winiarską o regiony winiarskie Świata, niestandardowe metody produkcji wina oraz elementy pracy sommeliera po za serwisem wina tj. redagowanie karty win, zasady współpracy z dostawcami i inne. Leve B poświęca również bardzo dużo uwagi na dobieranie win do potraw z degustacją oraz poznanie podstawowych alkoholi mocnych, które są nieodzownym elementem pracy sommeliera. Trzymając rękę na pulsie wprowadzamy do szkolenia informacje o polskim winiarstwie aby nasi kursanci byli świadomi zmian zachodzących w świecie win w Polsce.