top of page

KURS BARISTYCZNY

Zainteresowanie oraz popyt na kawę rośnie w Polsce w niesamowitym tempie. Z każdym dniem powstaje coraz więcej lokali serwujących espresso oraz napojów kawowych na jego bazie. Jednak poziom umiejętności osób w nich pracujących jest bardzo zróżnicowany. Niestety znalezienie dobrego, wyszkolonego baristy jest trudne. Chcesz zostać baristą? Interesuje Cię niezwykły świat kawy? Wychodzimy do Państwa z pomocną dłonią proponując ten Kurs. To połączenie pasji i miłości ze skutecznością najlepszych metod szkoleniowych. W naszej szkole koncentrujemy się przede wszystkim na przekazaniu praktycznych umiejętności przyrządzania wyjątkowych w smaku i formie napojów z kawy. Szkolenia prowadzą jedni z najlepszych baristów w Polsce.

Człowiek Wypełnienie Coffee Beans

PROGRAM KURSU

a) HISTORIA KAWY

  • nazwa

  • pochodzenie kawy

  • legendy dotyczące odkrycia kawy

  • kawa w Europie - pierwsze kawiarnie

  • kawa w Polsce

b) BOTANIKA

  • wygląd kawowca, ziarna, kwiatu

  • region występowania

  • warunki uprawy

  • podstawowe gatunki ( charakterystyka)

  • kawowe rarytasy

c) OD SADZONKI DO KONSUMENTA

  • plantacje: wyżynna, nizinna

  • rodzaje upraw: ekologiczna, przemysłowa

  • kawa z certyfikatem

  • zacienianie

  • sadzenie kawowców

  • dojrzewanie kawy

  • zbiory (metody i ich wpływ na jakość kawy): picking, stripping, maszynowy

  • metody obróbki ziaren: mokra, sucha, pośrednia

  • selekcja

  • przechowywanie, transport

  • kraje uprawy kawowców (wpływ na smak kawy)

  • degustacja

  • palenie kawy

  • odcienie palonej kawy a jej smak

  • przechowywanie palonej kawy

  • mielenie

  • metody przyrządzania kawy

  • mielenie a metoda parzenia kawy

d) WPŁYW KAWY NA ZDROWIE

serwowania kawy
opieczone napojów

ELEMENTY KURSU

1. JAK ZROBIĆ DOBRĄ KAWĘ - standardy włoskie -          zasada 4M

2. ESPERSSO - część praktyczna

  • ustawianie młynka, prawidłowe metody dozowania

  • espresso classico, ristretto, lungo, doppio, Americano

3. KAWY MLECZNE

  • mleko-ubijanie mleka „właściwa: struktura mleka temperatura

  • prawidłowe wykonanie: cappucino, cafe latte i cafe latte macchiato, espresso macchiato

4. KAWY DESEROWE

  • z czekoladą, z alkoholem

  • espresso affogato, espresso con panna, kawa po wiedeńsku, mocha, Irish coffee

5. WSTĘP DO LATTE ART

  • wzory lane z ręki, rysowane sosem i szpikulcem

  • free flow latte art - serce, rozeta, jabłko, przykłady wzorów łączonych

  • latte art - wzory rysowane szpikulcem

6. DBANIE O STANOWISKO PRACY

  • czyszczenie ekspresu

ALTERNATYWNE METODY PARZENIA KAWY AERO PRESS, FRENCH PRESS, DRIP

  • Doza i grubość mielenia kawy

  • Temperatura wody i czas parzenia

  • Technika parzenia

  • Degustacja

 

Stopień nabytej wiedzy i umiejętności weryfikuje kończący kurs egzamin. Warunkiem otrzymania certyfikatu ukończenia szkolenia jest zaliczenie testu z wiedzy teoretycznej oraz wykonanie prawidłowo espresso i cappuccino z wykorzystaniem poznanych technik.

Koszt: 450zł

Czas trwania: dwóch dni, ok. 15 godzin lekcyjnych

Zainteresowanych prosimy o kontakt telefoniczny pod numer : +48 502 002 388

Mrożona kawa
bottom of page