top of page

KURS SOMELIERSKI

Kurs przygotowany został z myślą o osobach, które chcą rozpocząć swoją przygodę z winem. Planują podjąć pracę w restauracji, hotelu, winebarze czy sklepie winiarskim. Jest to również kurs dla tych, którzy chcą poznać ogromny świat win i swobodnie się w nim poruszać. Szkolenie zawiera również elementy kelnerskie co sprawia, że po jego zakończeniu można rozpocząć pracę jako kelner z przewagą w postaci znajomości win. Kultura picia wina w Polsce rozwija się bardzo szybko dlatego też wiedza winiarska jest znaczącym atutem przy ubieganiu się o pracę barmana lub kelnera. Dużym powodzeniem cieszy się również zawód sommeliera, który na Świecie jest zawodem elitarnym. Po zakończeniu kursu uczestnik będzie w stanie rozpoznać smak i styl 90 % win dostępnych na rynku, a co za tym idzie odpowiednio zaserwować i dobrać je do okazji czy potrawy.

Butelki wina

KURS LEVEL A

Czas trwania: 15h
Cena: 400 zł
Kurs kończy się egzaminem teoretycznym oraz praktycznym

PLAN RAMOWY

  • zawód sommelier wprowadzenie

  • sommelier - obowiązki

  • produkcja win - winifikacja

  • szczepy winorośli używane do produkcji win białych i czerwonych

  • systemy jakości - apelacje

  • podstawy degustacji win

  • degustacja win

  • klasyfikacja i rozróżnianie styli win białych i czerwonych

  • elementy serwisu kelnerskiego

  • serwis wina w restauracji

  • wybrane kraje i regiony winiarskie

Zainteresowanych prosimy o kontakt telefoniczny pod numer : +48 502 002 388

Nalewanie czerwonego wina
Przytulny Bar

KURS LEVEL B


Czas trwania 20h
Cena: 550 zł

Degustujemy wina i alkohole mocne podczas całego kursu. Kurs kończy się egzaminem teoretycznym oraz praktycznym.​

Kurs dla osób posiadających podstawową wiedzę winiarską lub ukończony Level A Sommelier ABC.

 

Szkolenie pogłębia wiedzę winiarską o regiony winiarskie Świata, niestandardowe metody produkcji wina oraz elementy pracy sommeliera po za serwisem wina tj. redagowanie karty win, zasady współpracy z dostawcami i inne. Level B poświęca również bardzo dużo uwagi na dobieranie win do potraw z degustacją oraz poznanie podstawowych alkoholi mocnych, które są nieodzownym elementem pracy sommeliera. Trzymając rękę na pulsie wprowadzamy do szkolenia informacje o polskim winiarstwie aby nasi kursanci byli świadomi zmian zachodzących w świecie win w Polsce.

Zainteresowanych prosimy o kontakt telefoniczny pod numer : +48 502 002 388

bottom of page